HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

Prometheus

slartibartfast 2014.08.22. 20:17

Prometheus-by-Marc-Streitenfeld-Collision-2012.jpeg

 

NÉVJEGY

Prometheus (Prometheus)

évjárat: 2012, amerikai-angol

gyártó: Scott Free Productions, Brandywine Productions, Dune Entertainment, 20th Century Fox

műfajilag: sci-fi, thriller, filozofikus, misztikus

rendezte: Ridley Scott

főszereplők: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce, Logan Marshall-Green

 

scream-noomi.jpg

 

Kezdjük valahol az elején. Sok-sok évnyi böjt után ezt a filmet az alien-univerzum ortodox rajongóinak és egyébként is kvázi beharangozták úgy, mint a saga prequel-jét. Noha a böjt nem a legmegfelelőbb kifejezés most, mégiscsak helytálló valahol, ha azt nézzük, milyen szinten sikerült lejáratni ezt a franchise-t az Alien vs Predator filmekkel például...A rendezői székbe pedig nem más süppedt bele, mint a nagy öreg Ridley Scott, aki ezt az egész őrületet anno életre keltette A nyolcadik utas a halállal. Így már azért más a leányzó fekvése és persze, hogy a fanatikusok komoly elvárásokkal és szép reményekkel ültek be a vetítésre.

A történet 2089-ben nyit, amikor is Dr. Elisabeth Shaw (Noomi Rapace) és társa, Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) régészek olyan barlangrajzokat fedeznek fel, amik elvezethetik az emberiséget az őket, azaz minket megteremtő entitáshoz. Egy multimilliomos cég vezetője, bizonyos Peter Wayland (Mr. Pearce) örömmel invesztál bele a küldetésbe, hogy a régész/tudós -páros által talált csillagtérkép alapján expedíciót finanszírozzon az űrbe.

A Prometheus űrhajót indítják a küldetésre lehibernálva és megpakolva mindenféle furcsa alakkal: flúgos biológussal, parás geológussal, laza hajóskapitánnyal, a multicéget képviselő jéghideg vezérasszonnyal (Charlize Theron) és még sorolhatnám...

...és azt kell, hogy mondjam, hogy a film a pazar, mégis zavarba ejtő nyitó jelentéhez végig többnyire hű is marad.

PRO: Semleges vagy kevésbé alien-rajongó nézőként belevágva egy nagyon kellemes és elgondolkodtató sci-fi/thriller-rel találjuk szembe magunkat, ami ugyan magán hordozza a blockbuster-ek bélyegét, de kit izgat ez a tény, ha napok, vagy akár hetek múlva is agyalunk a részleteken. Én ugyanis még mindig agyalok és magyar weboldalakon is nagyon sok információt találni a kínzó kérdésekre, ha az ember rákeres és veszi a fáradtságot. Az szerintem nem kérdés, hogy az operatatőri munka, a látvány csodálatos. A színészi játékban sem találok kifogásolhatót annak ellenére, hogy a karrierje jelenleg csúcsán tündöklő Mr. Fassbender a droid szerepében szinte lemossa a többieket ellenállhatatlan alakításával és komplex karakterével, pedig Noomi Rapace is nagyon jó és Charlize sem vall szégyent.

Mindent összevetve ez egy tipikusan olyan film, ami lassan érik be és a nézőnek is sokat kell beleáldoznia, hogy igazán kapjon az élményfaktorból. Se vége, se hossza a blogoknak és fórumoknak, amik ma is boncolgatják, mi miért és hogyan történhetett a filmben.

KONTRA: Annyian és annyi helyen leírták már, hogy akik egy kő-alien-prequelt vártak, azok joggal háborodtak fel. Ridley Scott egy zavarba ejtő filozofikus sci-fit rendezett, amire inkább illik a thriller skatulya, mint a horror, továbbá az alien saga nagyon finoman és szerintem okosan van érintve. Ez egy minimál előzményfilm, ha még kap egy-két folytatást, egyben talán kezelhető majd az egész egy alien előzményként, addig nem. Szóval ortodox alien-fanatikusok, csalódni fogtok. Viszont nem is ez a nagy baj, hanem szerintem az, hogy a semleges nézőknek sem készült igazán jó film, klasszikusról pedig pláne nem beszélhetünk. Aki sokat utána jár neten és/vagy megnézi a kivágott jelenteket DVD-n, BlueRay-en, annak rögtön más megvilágításba kerül az egész film. Az a helyzet, hogy a Prometheus-t ritka fos módon vágták össze, úgy, hogy a totál semleges nézőnek is sorjázni fognak a kérdések és a logikai bakik. Egyet említek: mi a búbánatért közelít olyan bátran a biológus a megtermett féregszerű lényhez és miért akarja még akkor is megtutujgatni, amikor annak virágszerű fejképződménye kinyílik és az egyszeri néző is érzi a kurva nagy fenyegetést? Nos, kivágtak egy jelentős jelenetet a filmből, ahol a biológus már tesztelte a féregszerű lényeket kicsibe és azok teljesen ártalmatlannak bizonyultak, sőt fel is keltették az érdeklődését. Ez egy példa, de sajnos sok ilyen van a filmben. A karakterek viselkedése, motivációi sokszor megkérdőjelezhetőek, ahogy a fizika is, pedig, tényleg érdemes utánajárni kicsit az egésznek és kiderül, milyen alaposan és körültekintően is építették fel a készítők a Prometheus-t. Csak ugye, ez elsősorban nem a nézők dolga lenne, hanem alapjáraton megfelelően kellene összevágni az anyagot...

Végszóra, a lehető legkevesebb információ birtokában, nem a trailereket szénné járatva éri meg megnézni a Prometheus-t, és főleg azoknak, akik nem egy alien előzményfilmre áhítoznak, hanem egy elgondolkodtató, olykor mégis megrázó sci-finek tudnak örülni és nem restek kutatni a felmerülő kérdések, kételyek után. Ha ez még lázba is hozza őket, az élmény csak annál nagyobb lesz.

tibike: 8/10 az extrák birtokában, amúgy 7/10, imdb: 7,1/10 (362.323), rottentomatoes: 73%

 

 

 

Címkék: sci-fi thriller filozofikus misztikus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr346626623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása