HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

Fargo (a sorozat) - 2014

slartibartfast 2015.02.24. 22:48

fargo-fx-tv-series-poster.jpg

 

Anno 1996-ban a Cohen fivérek elkövették a Fargo c. filmet, amiből ha nem is őrületesen kultikus, de kult film lett. A 2014-es sorozatnak a minnesotai hangulatot, a remek karaktereket és a fekete humort leszámítva nem sok köze van az inspiráló tételhez és mégis. A Cohen-i precizitás, ami a karakterek mélységében, részletességben és jellemfejlődésében is megmutatkozik, szerintem sokkal jobban ki tudott bontakozni egy sorozat keretein belül.

 

Kezdjük a Billy Bob Thornton által megszemélyesített Lorne Malvo karakterével, aki egy kaméleon típusú bérgyilkos. Nem távcsöves puskákkal operál kilométerekről, hanem főleg késsel, karizmával, megtévesztéssel, előre tervezéssel, tökéletes helyzetfelismeréssel és a képességgel, hogy gyorsan személyiséget váltson, ha a helyzet megkívánja. Ez utóbbihoz nincs szüksége sminkre, parókákra vagy különböző hamisított okmányokra. Pusztán a jelenlétével és meggyőző erejével megoldja a kellemetlen szituációk oroszlánrészét. Ez egy tv-sorozat, de Billy úgy hozza le a karaktert, hogy a hideg ráz ki tőle és egyben kihúzza a farkasvigyort is az arcomra. Zseniális a pali.

fargo-billy-bob-thornton.jpg

Na, az ő belépése a minnesotai kisvárosi élet kellős közepébe forgatja fel fenekestül a befagyott állóvizet. Kicsit félrecsúszik egy megbízatása és az incidens során enyhébb fejsérülést szenved, minek következtében a helyi kórházban összefut a Martin Freeman által alakított Lester Nygaard-dal, akit felnőtt "férfi" létére még mindig inzultál egy régi iskolatársa és úgy egészében nézve is egy óriási pancser az emberünk. Beszélgetésbe elegyednek és Lorne megmondja Lesternek, hogy ő bizony ebben az esetben megölné az illetőt habozás nélkül, hisz a tapasztalat is azt igazolja, hogy ha egy férfi hagyja, hogy betörjék az orrát, legközelebb a gerincét törik ketté. Innentől pedig elszabadul a pokol, megsokasodnak a hullák, a helybeli rendőrségi szervtől pedig csak egy molett rendőrtisztnő (Molly Solverson - Allison Tolman játsza) használja egyáltalán az agyát és elég tökös hozzá, hogy a kibogozhatatlannak látszó bűntények nyomába eredjen.

45-fargo-mgm.jpg

Szerintem már a Hobbit trilógiát is Freeman alakítása vitte el a hátán, de a Fargo-ban egyszerűen brillírozik. Nagyon sokszínű a karaktere, ami nem kis jellemfejlődésen megy keresztül és válik gátlástalan és mohó salesman-né a sorozat végére a kiindulópont balfaszából, aki még egy csavart sem bír meghúzni a mosógépen rendesen. Mindez persze nem lenne, ha Lorne Malvo, az embereket szarba se néző, teljesen érzéketlen bérgyilkos nem lép be az életébe.

billy-bob-fargo.jpg

Nem megyek bele jobban sem a sztoriba, sem az alakításokba, sem a megvalósításba. Ez a 10 részes első évad ugyanis nálam kétségek és kérdések nélkül 10/10-et ér. Egyszerűen látni kell és igen, én jobban szerettem, mint az alapjául szolgáló filmet. Amivel aztán összehasonlítva egy teljesen önálló produktumként is több, mint megállja a helyét. Sőt, minden elvárásomat túlszárnyalta. Azon kaptam magam, hogy pár nappal a befejező rész megtekintése után újra kezdtem nézni a sorozatot és az újranézés során újabb és újabb apró, de fontos részleteket fedeztem fel, amik először a fantasztikus hangulat miatt nem tudatosultak bennem. Az már csak hab a tortán, hogy minden rész címe egy-egy logikai paradoxonra (pl. Morton villája, a krokodil dilemma), rejtélyre vagy vallásos (pl. budhista) tanításra, történetre utal, amikből aztán kiokoskodhatjuk az adott részre vonatkoztatható interpretációt.

 tibike: 10/10, imdb: 9,1/10 (80.305), rottentomatoes: 98% (brutális ^^)

Címkék: sorozat krimi fekete humor 10 pontos

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr917213313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanyix 2015.02.25. 13:41:48

újabb ALAPsorozat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.25. 13:47:40

hát bbt simán lemosta bilbót szerintem. :D

SZANDRA 2015.02.25. 15:47:25

Fantasztikus sorozat, valóban, jól írtál róla. :)
Martin Freeman zseniális, Dr. Watson szerepe óta keresett lett, és ez a szerepe is nagyon illik hozzá, a csetlő-botló de jószívű emberhez, aki néha agresszívan reagál, zseniális.
Billy Bob Thortonról is csak jókat lehet írni, remek sorozat. Humoros-feszült-drámai egyszerre, és intelligens szereplőgárdával, persze a főbb szerepekben.

slartibartfast 2015.02.25. 17:58:05

@doggfather: Szerintem is BBT a top, csak most már úgy érzem, Mr. Freeman is jó úton jár. Nekem ez az alakítása tetszett eddig a legjobban, azok közül, amit láttam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.26. 10:06:39

@slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is telitalálat volt.
A két bérgyilkos nagyon tetszett, a rendőr aki a postás akar lenni, mind mind jók voltak.
süti beállítások módosítása