HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

Tűzgyűrű

slartibartfast 2014.06.09. 15:32

Pacific-Rim-Main-drop.jpg

NÉVJEGY

Pacific Rim (Tűzgyűrű)

évjárat: 2013, amerikai

gyártó: Legendary Pictures, Warner Bros. Pictures

műfajilag: akció, sci-fi

rendezte: Guillermo del Toro

főszereplők: Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi, Ron Perlman, Charlie Day

 

pacific-rim-still02.jpg

 

Az emberiség nagyot koppan, amikor az idegenek nem kontinensnyi űrhajókon, nem teleportálva vagy időugrással és legfőképp nem nagy szemű hiperintelligens lények formájában köszönnek be a Föld nevű bolygóra, hanem a Csendes-óceán mélyén nyugvó törésvonalon át kukkantanak be aranyos, fúrótorony méretű kaiju-k formájában.

Az emberi faj persze felveszi a küzdelmet és a szörnyek ellen megépítik a gigantikus robo-szörnyeket, az úgynevezett jager-eket, amiket párban irányítanak a pilóták. A két vezető idegrendszerét összekötik és az irányítás közben elméjük megnyílik egymás előtt, szinte mindent tudnak, tudni fognak egymásról. Így természetesen, a megfelelő párok kiválasztása a jager-vezetésre nem egyszerű feladat.

Az igazi probléma akkor jelentkezik, amikor egyre durvább besorolású kaiju-k jönnek át a törésvonalon és egyre több jager-t zúznak le. A projektet már majdnem lehúzzák a budin és a nagyfejű sokpénzes államirányító bácsik másban kezdenek el gondolkodni, építsünk bazinagy falakat inkább a nagyvárosok köré, azt jól van. Na, egy ilyen falnak az építkezési munkálatairól kell visszahívni a kitűnő jager-pilótát, Railegh-t (Charlie Hunnam), aki egy tragikus kimenetelű bevetés után évekkel ezelőtt otthagyta a programot.

PRO: Ordító hibái ellenére a Tűzgyűrű egy szórakoztató film, rendkívül látványos, akciódús és egy csipetnyi egzotikumot is sikerült belecsempészni a kaiju-k fiziológiai kutatásaival, a szervkereskedelemmel, a falak építései körüli atmoszférával és persze Rinkóval :) És ha itt tartunk, a film nagy pozitívuma, hogy benne van Rinko Kikuchi :)

KONTRA: Ha röviden kellene fogalmaznom, milyen is volt a Tűzgyűrű...hát, jó volt - mondanám. Megnéztem, tetszett, de másnap felkeltem és alig tudtam bármit is felidézni belőle. Hiába nem az a fajta film, amin napok múlva is agyalnom kellene, de kimagasló akciójelenetek se ugrottak be, pedig az egész film egy "gyöngysor", ami vékony történetcérnára húzott akciógyöngyökből áll. Arra jöttem rá, hogy annak ellenére, hogy vizuálisan pöpecül megkreált a Tűzgyűrű és a színvonala is stabil, meglehetősen jellegtelen is. Rinko kisasszonyt bírom, mint az kiderült, de itt csak díszlet volt és a Sons of Anarchy kultikus TV-sorozatból ismert Charlie Hunnam játéka is olyan volt, mintha a motoros sorozat munkálataiból ficcent volna le egy-két napra leforgatni a Pacific Rim-et. Ugyanúgy markolászott a pöcse felé, dőlt meg és ugyanazzal a kb. háromféle pofával nézett a kamerába. A SOA-t nem akarom bántani, mert egy marhajó sorozat. Onnan amúgy Mr. Perlman-t is sikerült átemelni ide. Nem is volt rossz. Igazából ezt érzem az egész filmmel kapcsolatban, tényleg nem rossz, de semmi maradandó. Inkább a köré épülő szubkultúra az, ami maradandó. Jómagam is kisebb enciklopédia-szerű weboldalak böngészésén kaptam magam, ahol a különböző kaiju-kat vették górcső alá.

Nálam 6 pont, ennek ellenére ajánlom, és pontoztam úgy, hogy a klasszikus Neon Genesis Evangelion anime sorozat nagy kedvencem. Sokan, akik szeretik, nem adnának a Tűzgyűrűre 2 pontot se, de a kettőnek egymáshoz a mecha-kon kívül nem sok köze van. A műfaji skatulyák közül pedig szerintem az akció a hangsúlyosabb.

 tibike: 6/10, imdb: 7,1/10 (252.504), rottentomatoes: 72%

Címkék: sci-fi akció

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr626289968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.10. 13:31:08

transformersebb (értsd: robotosabb) volt, mint a bay eddigi 3 filmje összesen. Én nagyon kellemesen csalódtam benne, mondjuk nem vártam túl sokat (pont a tf filmek miatt), de egy kellemes szórakoztató film volt.

Globetrotter2014 2014.06.10. 16:55:19

Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna.
süti beállítások módosítása