HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

Hold

slartibartfast 2014.11.19. 22:17

o-google-1.jpg

 

NÉVJEGY

Moon (Hold)

évjárat: 2009, angol

gyártó/forgalmazó: Stage 6 Films / Sony Pictures Classics

műfajilag: sci-fi

rendezte: Duncan Jones

főszereplők: Sam Rockwell + Gerty :)

 

moonpic.jpg

 

Egy különleges kis sci-fit ajánlok ezúttal figyelmetekbe, ami koránt sem tökéletes, de az utóbbi idők felhozatalát tekintve igazi csemege, kezdve azzal, hogy a Hold esetében el is felejthetjük azt a fogalmat, hogy blockbuster, ami önmagában is üdítő tény.

Sam Bell (Sam Rockwell) a Holdon teljesít szolgálatot egy űrállomáson, óriás bányászgépeket felügyel, amik létfontosságú energiaforrást túrnak ki a Holdon, majd az energiát szállítható formátumban Sam a Földre lövöldözi az állomásról. Lényegében tök egyedül van, leszámítva a szuper intelligens számítógépet, Gertyt. Gerty elsődleges feladata, hogy védelmezze Samet, de feladata nem ilyen egyszerű, hisz az állomást és a bányagépeket birtokló vállalatnak is jelent.

Sam 3 éves kontraktusa a végéhez közeledik, amikor meglehetősen furcsa események láncolata indul be a bázison és már ő maga sem tudja, hogy teljesen becsavarodott-e vagy valami egészen más dolog áll a furcsaságok hátterében. Nem könnyű józanon ítélkeznie önmaga felett, amikor környezete három évig teljesen be volt szűkülve, plusz egyre nehezebben oldja fel a magány okozta traumákat is.

 

gerty21.png

 

PRO: Nem akarom bántani a mai blockbuster sci-fiket, de amikor az ember azt látja, hogy egy eléggé lerágott csont témából (magány az űrben, elidegenedés, megosztott elme, tárgyakhoz vagy növényekhez beszélünk...), ilyen szűkös játéktéren ennyire fasza filmet hoznak össze az alkotók, akkor bizony nagyon örül. Legalábbis a magamfajta sci-fi rajongó biztosan. Egy ilyen filmhez persze kell a frappáns színészi alakítás, ami nem túl tolakodó, de nem is kevés, hisz akárhogy csűrjük vagy csavarjuk, a Hold egy egyszereplős film. És Sam Rockwell megdöbbentően jól hozza Sam Bell karakterét, meg is merem kockáztatni, hogy ez a legjobb alakítása eddig. Magának a filmnek pedig nagybetűs hangulata van és a nézőt is könnyen kiverheti a verejték a bezártság érzet és a bizonytalanság miatt. Nincs sok helyszín a filmben ugyan, de ami van, az királyul lett megépítve vagy éppen mesterségesen megszerkesztve. Tetszetős a bázis, fakó és steril külsőségével nyomasztó hangulatot áraszt, uralkodó a fehér szín, de sok eszközön látható a viseltség vagy a kosz. Apró dolgokra is odafigyeltek a kellékesek és ez jó. A szuperszámítógép, Gerty figurája pedig zseniális. Imádtam, ahogy a hangulatjeleivel fejezte ki az adott helyzethez való hozzáállását.

KONTRA: Vannak technikai bakik (például amikor egy felvétel újra lejátszásánál a párbeszéd üresjáratai kimaradnak és másodszorra ugyanaz a video hamarabb és hiányosan lesz lejátszva az eszközön), de ezek eltörpülnek a nagybetűs hangulat és a film feszültsége mellett. Viszont ami igazán elrontja a Holdat, az szerintem az, hogy nagyon hamar kiderül az igazság és gyakorlatilag a kezdeti nagy para fel is van oldva. Ezen a ponton már nem Sam pszihés állapota, hanem teljesen más miatt aggódhat a néző, ami szerintem nem olyan izgalmas.

Én is, a nagyközönség, meg a kritikusok is jól hozták ki. Tessék megnézni :)

tibike: 8/10, imdb: 8/10 (207.365), rottentomatoes: 89%

 

Címkék: sci-fi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr86917147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása