HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

A túlélő

slartibartfast 2014.08.15. 23:03

lonesurv.jpg

 

NÉVJEGY

Lone Survivor (A túlélő)

évjárat: 2013, amerikai

gyártó: Universal Pictures, Emmett/Furla Films, Foresight Unlimited

műfajilag: akció, háborús, igaz történet alapján

rendezte: Peter Berg

főszereplők: Mark Wahlberg, Ben Foster, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Eric Bana

 

ben-foster-lone-survivor-pic.png

 

Röviden vázolom a facsipesz egyszerűségű alapsztorit.

A film az amerikai haditengerészet Vörös Szárnyak Hadműveletéből építkezik, melynek a célja az volt, hogy Afganisztánban hidegre tegyenek egy tálib vezért, Ahmad Shad-ot, na meg a pereputtyát. A bevetés nagyon-nagyon rosszul sült el és a négyfős SEAL-kommandó osztag tagjaiért a történetbeli fordulat után egyenként szurkolunk, hogy túléljék azt a csapdát, amibe szépen belesodorták magukat ellenséges területen.

PRO: Igazából a kontrával kellene kezdenem, de megtartom a bevett formátumot. Szóval Peter Berg egy tökös modern háborús filmet rendezett, ez kétségtelen. Csak úgy süvítenek a golyók, jók a karakterek, lehet értük izgulni és kellőképp feszes a tempó. Nem igazán lesz nyugtunk, egy bizonyos pontig...

Amit nagyon meg kell, hogy dicsérjek, az az operatőri munka és a felvezetés. A színészekkel igazából nincs gond, Ben Foster most is kurvajó, nem csak a Yuma-ban tudott alkotni és Marky Mark is jól hozza Marcus Luttrell, a csapatdoki figuráját, sőt, nekem a Mike Murphy-t alakító Taylor Kitsch még ki is emelkedett (őt a John Carter-ből ismerhetik sokan).

KONTRA: De eljön az a pont a filmben, ahol A túlélő sem lesz más, mint a jól megszokott amerikai háborús propaganda film, és ez rohadtul kiábrándító, még akkor is, ha a film végén az egészet megpróbálják eladni valami afgán vallási-erkölcsi kóda alapján értelmezett maszlagnak és becsomagolják a manapság HWood-ban nagyon divatos igaz történet alapján köntösbe. Pont az a legszomorúbb, hogy ez a film tényleg igazi hősi halottaknak akar emléket állítani, de teszi ezt nagyon agyatlanul és végül oltári giccsesen. Amint a már szinte menni sem bíró, magára maradt Marcus-t megtalálják az afgánok, onnantól csúnya parádéba fordul az amúgy meglehetősen faszán induló film. Nagyon haragszom, tényleg! Addig a pontig, olyan kemény fizikai bakikat tudtam megbocsátani a Lone Survivor-nek, mint a: lezuhanunk a hegyről direktbe a pengeéles sziklákon, de megyünk tovább, alig fáj effektus (a lőtt sebek sem vészesek, ááá...adrenalin, vazze'); vagy az rpg elől bőven jó egy kis szikla fedezék, a kő az felfogja az rpg lövedéket, hát hogyne; vagy, hogy a doki szerint földet rakjunk a lőtt sebre, mert elhagyta az orvosi felszerelését...hagyjuk már! Parasztvakítás, mégis bekajáltam, mert pörgős, feszes volt a tempó, a film vitt magával és az ordító bakikat leszámítva állati reálisnak hatott. A színészeket is eltalálták. Mondom, volt, akiben még pozitívan is csalódtam. Ha jobban átgondolják a sérülésmodellt meg az egész fizikát és lecsapják a film kb. utolsó negyedét, akkor most egy oltári jó amcsi háborús filmről beszélgetnénk. Így, sajnos csalódás.

Sokat aláztam, de addig a bizonyos pontig azért nagyon tetszett.

Tibike: 6/10, imdb: 7,7/10 (121.131), rottentomatoes: 75%

Címkék: akció háborús igaz történet alapján

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr436607837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása