HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

Gyilkos Joe

slartibartfast 2014.02.08. 12:51

killerjoe01.jpg

NÉVJEGY

Killer Joe (Gyilkos Joe)

évjárat: 2011, amerikai

gyártó: Voltage Pictures, Worldview Entertainment, ANA Media

műfajilag: thriller

rendezte: William Friedkin

főszereplők: Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple, Gina Gershon, Thomas Haden Church

killerjoe02.jpg

Már vagy két hete megnéztem a Gyilkos Joe-t, de az is lehet, hogy van három is, mégsem tudtam egy épkézláb mondatot iderittyenteni róla. Valószínűleg azért, mert ez a film tényleg BETEG és ajánlani se tudnám senkinek jó szívvel. Valahogy mégis írnom kell róla, mert egyrészt ez a film újabb ékes példája annak, hogy az általam régóta temetett McConaughey nem csak szirupos karakterek sablonszínésze, hanem tud ez a fiú rendesen színészkedni is ám. Ráadásul itt nem mellékszerepet kapott, mint A Wall Street farkasában, hanem itt ő a "főhős" (nagyon idézőjelben!), és ha nem domborítana nagyot + nem lenne a Juno Temple által is hozzáadott érték, akkor gyorsan le lehetne húzni ezt a filmet a retyón. Másrészt, nekem bejön ez az alapsztori. Bizar, de legalább nem szokványos és ez igaz az egész filmre is. Nemcsak feszegeti a határokat és a nézők idegrendszerét, jóízlésének gátjait, hanem a határokat áthágva ajtóstul ront a házba és botránkoztat meg.

A sztoriról csak annyit, hogy a drogdílerkedésben is utazó Chris a film elején megszívja...tartozik. Nagy ötlete a probléma kibekkelésére, hogy felfogadja a helyi hatóság egyik hátborzongató figuráját, aki inkognitóban bérgyilkosként is tevékenykedik, hogy végezzen a saját anyjával (akit különben az egész család rühell és már rég elvállt az apjától stb.), mert annak zsíros ötven rongyos életbiztosítása van. És itt jön a képbe a teljesen aberrált és erőszakos, ám ugyanakkor rettentő rendmániás bérgyilkos szerepében Mr. McConaughey, azaz Killer Joe Cooper. Elég, ha annyit mondok, hogy a dolgok nem mennek simán, ami az üzletet illeti, a többit meg rátok bízom. Matthew miatt érdemes egyszer megnézni + jómagam nagyokat röhögtem az IQ-harcos Ansel megmozdulásain, de ez egy valóban nehezen ajánlható és BETEG film. Ha a megnézése után egy darabig nem fogtok rántott csirkecombot kívánni, ne engem okoljatok.

PRO: Matthew McConaughey-re most már oda kell figyelni, rá nem lehet panasz a filmben és nem baj, hogy ilyen későn érő típus. Egészen megdöbbentő, hogy ilyen karaktert alakít azok után, amilyen pedigrével rendelkezett. Eddig. Számomra pozitívum az alapelgondolás, jó, hogy nem szokványos filmről van szó, de az a baj, hogy...

KONTRA: ...hogy nem elég jó a kivitelezés. Friedkin túlzottan ránkmászik és lesokkol, de nem mindig jó értelemben, sajnos. Átesett a ló tulsó oldalára és az az igazság, hogy arról fogunk később beszélni a film kapcsán, hogy mennyire gusztustalanok a kulcsjelenetek, nem pedig arról, hogy végig feszültség alatt tartott a 102 perc. Mert ez sem sikerült, egyszerűen nincs szinten tartva az izgalom. A film vége szerintem meg szimplán szar.

tibike: 6/10, imdb: 6,7/10 (40.139), rottentomatoes: 78% (a kritikusok imádták, a usereknél 61%-on áll a rottenen)

Címkék: thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr945804778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása