HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

Holtodiglan - 2014 (Gone Girl)

slartibartfast 2015.01.15. 21:49

gone-girl-2014-film-poster.jpg

 

amerikai thriller. rendezte: David Fincher. főszerepben: Ben Affleck, Rosamund Pike.

*****

a_560x375.jpg

 

David Fincher neve mindig garancia a magas színvonalra és ez most sincs másképp. Egy bestseller regényt adaptált a filmvászonra. Nem először.

A Holtodiglan egy - a maga módján - rendkívül különleges házaspárról szól. Amy és Nick úgy gabalyodnak egymásba kapcsolatuk elején, amiről a legtöbb ember álmodik. Vibrál közöttük a levegő, egymás frappáns beszólásait űberelik sziporkázva. Egyértelmű, hogy egymásnak lettek teremtve és hamar bele is vágnak a közös életbe. Amyről egy széles körökben ismert ikonikus mesefigurát mintáztak még gyerekkorában, így az amúgy is maximalista és tehetős családból származó hölgy meglehetősen nagy népszerűségnek örvend és ezzel ő teljes mértékben tisztában is van. Ezzel szemben Nick hiába karizmatikus, jó homorú és bánik briliánsan a szavakkal, még a kocsmájába - amit lánytestvérével közösen visznek - is Amy pénze van alaptőkeként befektetve. És ez csak egy aspektus azok közül, amik a kívülről tökéletesnek látszó kapcsolat felett amolyan Damoklész kardjaként függenek.

Egy költözés jelenti a nagy fordulópontot közös életükben, illetve annak rövid és hosszabb távú vonzatai. A pár mindenesetre kezd elhidegülni egymástól, mígnem az ötödik házasságforduló napján Amy eltűnik otthonról mire Nick hazaér. Az eset emberrablásra, később meg már gyilkosságra utal. Itt indul meg az az eseménysorozat, ami házas életük egyre sötétebb bugyraiba vezet el minket és mutatja meg, hogy mennyire más minden, mint amit a felszínen látunk és, hogy a legelbűvölőbb párkapcsolatok is milyen óriási fenyegetéseket rejtenek a mélyben. A játékidő utolsó harmadára pedig egészen megdöbbentő fordulatokkal és történésekkel szegez minket a képernyő elé az alkotás.

 

15-nhan-vat-hu-cau-2014-giaitri-doisongphapluat13.jpg

 

Le kell szögeznem, hogy a Gone Girl azért nem játszik Fincher mesterműveivel egy ligában. A Harcosok Klubja, a Játsz/ma vagy a Hetedik kultikus státuszát meg sem közelíti a Gone Girl. Ugyanakkor az sem igaz, amit sok helyen leírva láttam, hogy a színészek játéka felszínes lenne. Rosamund Pike-nak szerintem kb. ez élete alakítása eddig és Ben Affleck sem vall szégyent. Az átlagos, talán kissé lassú tempóban induló és kibontakozó cselekmény egy idő után magára ölti azt a jellegzetes Fincher-i köntöst hangulatként, ami a rendező védjegyévé vált és onnantól nem szabadulunk a film sötét oldalától és a felmerülő kérdésektől. Talán még életünk párja mellé is libabőrösen fogunk bebújni az ágyba, legalábbis azon az egy éjszakán, amikor ezt a filmet végignézzük.

tibike: 8/10, imdb: 8,3/10 (255.175), rottentomatoes: 88%

 

Címkék: thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr797078047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása