HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

Fogságban

slartibartfast 2014.05.11. 08:18

prisoners-movie-poster-550x412.jpg

 

NÉVJEGY

Prisoners (Fogságban)

évjárat: 2013, amerikai

gyártó: Alcon Entertainment, Warner Bros.

műfajilag: krimi, thriller

rendezte: Denis Villeneuve

főszereplők: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Paul Dano, Viola Davis, Maria Bello, Dylan Minnette, Terrence Howard, Melissa Leo

 

Prisoners_Film.jpg

 

Keller Dover (Mr. Jackman) családapa, méghozzá az a fajta, aki odafigyel a részletekre. Édesapja bele sulykolta, hogy mindig készen kell állnia, bármi beüthet és akkor a túlélés semmi máson nem múlik, csak önmagunkon. A vezérelvnek megfelelően fia lelkét is edzi például közös vadászatokkal és bunkerszerű pincéjében feltankol mindenből a konzervektől a lúgkőig, ami szükséges lehet, ha ránk zuhanna egy világégés.

Azonban más üt be. Hálaadáskor átmennek a vegetáriánus haverszomszédékhoz és az esemény alatt nem csak Doverék, hanem a szomszédék kislánya is eltűnik. Elég egy pillanatnyi figyelmetlenség. A kislány felügyeletével megbízott Dover fiú egyből a lestrapált lakóbuszra gyanakszik, ami leparkolt az utcában és a kislányok fel akartak mászni rá. Valaki volt abban a lakóbuszban...amit meg is találnak a rendőrök hamar, viszont hamar kiderül, hogy vezetője, Alex egy tízéves értelmi szintjén mozgó fogyatékos csávó és a lányok nincsenek sehol. Nyomok sincsenek. 48 óránál tovább pedig vádemelés nélkül Loki nyomozó (Mr. Gyllenhaal), akit az ügyre állítanak, nem tarthatja bent az akkor még egyetlen gyanúsítottat az őrsön. Vádat emelni meg sehogy sem tudnak, mivel nincs bizonyíték. Keller Dover úgy dönt, kezébe veszi az ügyet, mert nem bírja nézni, ahogy töketlenkednek a hatóság emberei és minden percben csak arra tud gondolni, hogy kislánya túlélési esélyei rohamosan csökkennek.

PRO: Brutálisan erős krimivel állunk szemben, ami annak ellenére üt nagyon nagyot, hogy maga az alapszituáció semmi újat nem ad hozzá a zsánerhez. Nem is kell, mert minden más komponens, ami egy jó krimihez szükségeltetik, olyan remekül van adagolva, amire hollywoodi film esetében szerintem rég volt példa. Megcsinálták. Hugh Jackman átütő alakítást hoz, elhisszük neki, hogy bármit képes lenne megtenni kislánya életéért, miközben karaktere a szemünk előtt vedlik át vadállattá. És míg Mr. Dover zsigerből megy előre, Loki nyomozó bőrében Jake G. megfontoltan, de az időt nem sajnálva, magabiztosan halad. Hiába nem kap akkora teret, mind a családapa figura, eszméletlen jó alakítást nyújt ő is, sőt számomra érdekfeszítőbb is volt a karaktere. Szemeinek tikkelését pedig tuti, hogy jó sokáig nem fogjuk elfelejteni. Színészi játék, karakterek mélysége pipa. Én  végéig szőttem a saját alternatíváimat a megoldásra, de nem találtam ki, hogy mi a franc is van valójában, annyira pazarul vezetett félre a film. Ez is pipa. A feszültség szinten tartása egy két és fél órás műben embert próbáló feladat lehetett a készítők számára, de komolyan mondom, ezt is lazán pipálhatjuk. A Fogságban nem hagy egy percre sem nyugton, a feszültség végig vibrál, olykor sokkol, az atmoszféra pedig kegyetlenül nyomasztó. Ami nagyon jó :)

KONTRA: Tényleg vacilláltam a 9 és 10 pont között. Nehéz szívvel, de végül a maximumot nem tudtam megadni. Tudom, tudom, két és fél óra az így is sokaknak sok, alapból. De a történet annyira gazdag a részletekben, hogy néhány szál nem lett számomra elégségesen kifejtve. Például az útvesztős fickó történetében is ottmaradtak a kérdőjelek és nem ez volt az egyetlen eset. Mondjuk egy 3 órás játékidővel meg a mozis befogadhatóság határain jócskán átestek volna, de akkor is valahogy le kellett volna kezelni a problémát. Szóval brutálisan erős krimivel állunk szemben, de nem tökéletessel.

A műfaj szerelmeseinek csak ajánlani tudom, de úgy általában a jelenleg téli álmát töltő igényes hollywoodi filmek kedvelőinek is. Nekem pedig meg kell néznem A zodiákust :)

tibike: 9/10, imdb: 8,1/10 (200.219), rottentomatoes: 82%

Címkék: krimi thriller

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr36148653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása