HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

Taplógáz: Ricky Bobby legendája

slartibartfast 2014.04.26. 14:38

talladega.jpg

NÉVJEGY

Talladega Nights: The Ballad Of Ricky Bobby (Taplógáz: Ricky Bobby legendája) 

évjárat: 2006, amerikai

gyártó: Apatow Productions, Realtivity Media, Mosaic Media Group, GH One, Columbia Pictures

műfajilag: vígjáték, autóversenyzős

rendezte: Adam McKay

főszereplők: Will Ferrell, Sacha Baron Cohen, John C. Reilly, Gary Cole, Michael Clarke Duncan, Leslie Bibb, Amy Adams, Jane Lynch

 

TN5lrg.jpg

NASCAR rajongóként nyugodtan kijelenthetem, hogy világszinten nem vagyunk elkényeztetve a témába vágó filmekkel. Amint megtudtam, hogy van ez a Talladega Nights c. nascar-os film, rögtön rábuktam, mint gyöngytyúk a takonyra.

Nos, ez a mű egy teljesen abszurd vígjáték, szóval aki hardcore versenyzésre, legalább minimál realitásra vágyik, az bele se kezdjen. Tényleg nehéz szavakat találni, hogy milyen elmebeteg módon csorbítanak ki minden egyes drámai élt a filmben egy-egy ordas poéndoronggal. Röviden, itt semmit és senkit sem szabad komolyan venni. Szerencsére a film sem teszi önmagával.

A történetről annyit, hogy Ricky Bobby "frenetikus" NASCAR pilóta, aki csak elsőként képes minden futamot abszolválni (bár egyszer megemlítik, ha meg nem nyer, akkor ripityára vágja a verdát - szóval másik véglet) és eszerint a filozófia szerint éli az életét is. Pontosabban, ha nem vagy első, akkor vesztes vagy, vallja agyalágyult főhősünk és ennek a küldetéstudatnak a magvát alkoholista apukája ültette el benne egy iskolalátogatás alkalmával, amikor is x év után visszatért hátrahagyott fiacskája életébe. Úgy bő 5 perc erejéig. Szóval felnőttként Ricky sorra nyeri a versenyeket, tele van zöldhasúval, hatalmas házikója van és annyi autója, hogy a garázsba nem férnek el plusz két elvadult fia és egy sikeréhes, pióca felesége is. De neki ez így jó, addig amíg fel nem bukkan a francia Jean Girard csúszómászó emberke (tényleg durván visszataszítóan hozza Sacha a figurát :) ) és át nem veszi a vezető szerepet a futamokon hősünktől. Ez teljesen felforgatja Ricky életét, mentális problémái ellehetetlenítik az autóversenyzéstől, az asszony lelép legjobb barátjával, alkoholista apja meg próbál a mentora lenni és kihúzni őt ebből a posványból.

PRO: Teljesen tapló, de hangulatos vígjáték, amit ortodox NASCAR rajongóként is tudtam szeretni, pedig a valódi sportból szinte semmit sem kapunk. Talán egy picit a miliője jön át az egésznek, ugyanis az autók kinézetben hitelesek, a szponzorok többnyire valódi márkák illetve eredeti arcokat is sikerült leigazolni, például a NASCAR-t közvetítő amerikai kommentátorok közül néhányat.

Abszurditása és a kis hazánkban egzotikumnak számító autósport kombinációja bizarr, de élvezetes produktumot eredményez. Külön köszönet jár a zeneszerző Alex Wurman-nek, aki remek zenei aláfestést tolt a futamok alá és végszóra nem tudom nem megemlíteni az elbűvölő Amy Adams-et, aki még akkoriban nem volt annyira felkapott színésznő (legutóbb jelölték Oscar-ra az Amerikai botrány miatt és nem ez volt az első jelölése) és hiába kapott kicsi mellékszerepet, azt nagyon szerethetően hozta.

KONTRA: Az, hogy a NASCAR csak körítés a filmben, azt így is akarták a készítők. A negatívum számomra nem is ez a tény, hanem az, hogy az abszurd és troll poénkodásból túlcsordult a bőségszaru és sajnos van, hogy nem működnek a vicces próbálkozások. Az elszúrt poénok kicsit kontrasztossá is teszik a filmet, és egy vígjátékban ez nem jó. Volt, hogy majdnem a székről fordultam le a röhögéstől, de olyan is, hogy csak ültem bambán és nem akartam elhinni, hogy ugyanezek az emberek ilyen béna jeleneteket is képesek összehozni.

tibike: 7/10, imdb: 6,5/10 (98.489), rottentomatoes: 72% (a rotten most meglepett, a kritikusok 72%-ra, míg a felhasználók 73%-ra hozták ki!)

Címkék: vígjáték autóversenyzős

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr146087807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása