HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

Az utolsó skót király

slartibartfast 2014.06.10. 19:58

lkos_apple_sliced2_02.jpg

 

NÉVJEGY

The Last King of Scotland (Az utolsó skót király)

évjárat: 2006, amerikai-angol

gyártó: DNA films, Film 4, Fox Searchlight Pictures

műfajilag: életrajzi, thriller

rendezte: Kevin MacDonald

főszereplők: Forest Whitaker, James McAvoy, Gillian Anderson, Simon McBurney, Kerry Washington

 

last-king.jpg

Idi Amin Dada (a filmben a zseniális Forest Whitaker kelti életre), a hírhedt diktátor, aki 1971-től töltötte be Uganda elnöki tisztét. Rezsimének bukása 1979-ben következett be és uralkodása idejét olyan szörnyűségek jellemezték, mint a tömeges és bírósági ítélet nélküli kivégzések, lokális politikai ellenfeleinek szinte teljes körű likvidálása, megrémítés és példát statuálás címén pedig szörnyen brutális gyilkosságok elrendelése. A borzalmak lajstromát folytathatnám.

Az ő portréja tulajdonképpen ez a film, a magnetikus karizmával rendelkező, de egyértelműen súlyosan elmebeteg emberóriás szörnyetegé. Portréját Dr. Nicholas Garrigan (James McAvoy) szemein keresztül látjuk, aki egy fiktív karakter, frissen végezte az orvosit, jól vág az esze és ő is nagyon karizmatikus személyiség, de koránt sem eléggé megfontolt. Sokkal inkább kíváncsi és kalandvágyó természet, aki büszkén felvállalja, hogy Skócia szülötte. Kalandvágya miatt Ugandában köt ki, pontosan Amin és brancsa katonai puccsának idején 1971-ben. Az események láncolata úgy hozza, hogy egy elég szerencsétlen, mégis döbbenetes kimenetelű találkozás során Amin és Nicholas nagyon személyes kapcsolatba kerülnek egymással. A vezérezredesből Uganda elnökévé avanzsált Amin hamar ajánlatot tesz a doktornak, ugyanis a fiú személye rendkívül felkelti az érdeklődését, nagyon szimpatikus neki a skót Nicholas. Amin maga is nagy rajongója Skóciának és mellszélességgel kiáll a skótok függetlenedési harca mellett. Az ajánlat pedig nem más, mint hogy Nicholas legyen az ő személyes orvosa, azaz tanácsadója is egyben...vagy egészségügyi miniszter? Végül már mi sem értjük, nem is baj, mert ez mind része a diktátor paranoid skizofréniás kórtörténetének. A srác kezdetben persze nagyon lojális, talán érzi, hogy most nagy dolgot visz végbe, de szerintem sokkal nagyobb hatással van rá Amin elsöprő kisugárzása és karaktere, meg a lehetőségek, amiket a szituáció magában rejt. Idővel az elnök közelsége miatt a felszín alá lát és amikor már menekülne, sorra záródnak be körülötte a kapuk, Amin nem ereszti.

PRO: Vagy a köztudatba nem épült be annyira ez a film, vagy én maradtam le, de nagyon. Forest Whitaker Oscar-t, Golden Globe-ot és BAFTA díjat is nyert ezért az alakításért, ja és akkor meg sem említettem, hogy James McAvoy nagyon nagyot játszott. Aki olvasgatta a blogomat, tudja már, hogy nagyon bírom a csávót, de eddig ez a csúcs, amit láttam tőle. Mindezek ellenére a film létezéséről sem tudtam, amíg a közelmúltban kicsit jobban bele nem túrtam James "régebbi" (2010 előtti) filmjeinek a listájába. Szóval a színészi teljesítményről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, a díjakat is megérdemeltnek érzem és én még McAvoy-nak is adtam volna valamit szívem szerint. De minden másról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a film kapcsán. Akit kicsit is érdekelnek a történelmi életrajzi filmek, vagy szeretne betekintést nyerni egy diktátor fejébe, azoknak csak ajánlani tudom. Akik pedig rajonganak a két főszereplő valamelyikéért, nos, nekik ez kötelező darab, úgy vélem.

KONTRA: Nem tudom bántani a filmet. Igazából egy minimális utánajárás a történteknek és Idi Amin személyének nem árt a megtekintés előtt, mivel az események nincsenek a nézők szájába rágva, plusz a véges játékidő miatt több fontos történést csak felszínesen érint a film, de ezek sem róhatók fel hibának, mert nem az a film lényege, hogy a történelmet aprólékosan vázolja számunkra.

Nagyszerű alkotás a The Last King of Scotland, amit vétek lenne kihagyni.

tibike: 10/10, imdb: 7,8/10 (119.949), rottentomatoes: 87%

 

Címkék: thriller életrajzi 10 pontos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr596293835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása