HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

Az ajánlat

slartibartfast 2014.04.26. 16:31

theproposition2.jpg

NÉVJEGY

The Proposition (Az ajánlat)

évjárat: 2005, ausztrál-angol

gyártó: First Look Pictures

műfajilag: akció, western

rendezte: John Hillcoat

főszereplők: Guy Pearce, Ray Winstone, Emily Watson, Danny Huston, John Hurt, David Wenham

 

the-proposition-critique.jpg

Most nagyon szembe fogok menni a közvéleménnyel, de sajnos ez van, nagyot csalódtam ebben a filmben. Gyakorlatilag minden adott volt, hogy egy jó westernt láthassunk: a színészi bázis (lásd fentebb); a kuriózum, hogy Ausztráliában játszódik a sztori, szóval ez egy aussie western, vagy mi; az előbbi pont minden egyes pozitív velejárója, mint a megkapó környezet, tájak, az ausztrál bennszülöttek világa, és még a szerintem sablonos alapsztori is jól sülhetett volna el egy rendes forgatókönyvvel.

Röviden a történet. A Burns bűnöző és erőszaktevő tesótrió két fiatalabb tagját a film elején elkapják egy nagy lövöldözés után. Ezt a jelenetet azért is érdemes jól kiélvezni, mert hasonló lövöldözésben nem lesz több részünk a cirka 104 perc alatt. Az öcsike még szinte gyerek, a középső fiúról, Charlie Burns-ről (Guy Pearce) pedig már ekkor érezni lehet, hogy egy jól megedződött rohadék. Stanley kapitány annak ellenére, hogy a közvélemény inkább látná egyből felakasztva Burns-éket, tesz egy ajánlatot Charlie-nak. Kutassa fel és ölje meg karácsonyig a legidősebb fivért, Arthur-t, aki a lehető legnagyobb rohadék közülük és egy olyan átkozott helyen bujkál, ahová még a bennszülöttek sem merik betenni a lábukat. Addig is a legkisebb testvért foglyul ejti a kapitány és ha Charlie nem végez időben a bátyóval, felkötik a srácot. Ez az alapszituáció, ami nem a spanyol viasz a zsánerben, de nem is rossz. De mindjárt leírom, hol van a kutya elásva, miért volt számomra nagy csalódás Hillcoat filmje.

PRO: A színészi játék erős. Guy Pearce ugyan volt már jobb is, de összességében kiegyensúlyozott teljesítményt kapunk a szereplőktől, ami lényegében megmenti a filmet az igazi kudarctól a második jó tulajdonságával együtt. Ami nem más, mint a helyszín által biztosított atmoszféra varázsa. A sivár, mégis gyönyörű táj, ami jól passzol a film nyers brutalitásához.

KONTRA: Borzalmas forgatókönyv rendkívül hosszú és semmitmondó dialógusokkal. Ez a film tele van üresjáratokkal és annyira vontatott, hogy a végére a gyönyörű tájakat is eluntam nézni. Az ajánlat vizuálisan borzasztóan statikus. Értem ez alatt azt, hogy az akciójelenetek kb. úgy néznek ki, hogy: látjuk, mi fog történni pl. megindul valaki egy késsel egy másik valaki felé, aztán jön egy vágás (képi) és tökmást látunk, mialatt paralel megtörténik jelen esetben a széttrancsírozás, majd végül visszakapjuk a képet és csak a végeredménnyel szembesülünk, most épp fejetlen hullával. Olyan érzés, mintha fixált helyzeteket adagolnának az arcunkba, semmi mozgalom nincs ezekben a jelenetekben, csak a brutális eredményeket láthatjuk. Ez engem fenemód idegesített, mert nem mondom, hogy lássunk akciót 5 percenként, nem vagyok spagettiwestern hívő és szerintem 2-3 király akciójelenetre is bőven fel lehet építeni egy jó westernt. De akkor oda ütős dialógusok, jó forgatókönyv és folyamatosan fenntartott feszültség kell. Na, most itt nem elég, hogy dögunalmasak a szereplők közti interakciók, amikor végre akciószagot érzünk, az előbb említett statikus kivitelezés miatt az is büdös marad végül.

Szóval rendkívül mérges lettem. Nagyon ambivalensek az érzéseim a filmmel kapcsolatban és akárhogy próbáltam, nem tudtam megszeretni. Annak ellenére, hogy jó szívvel ajánlani nem tudom, más kedvét elvenni sem szeretném. Elég egy pillantást vetni a lenti pontokra, meglehetősen pozitív fogadtatása volt a filmnek. A 87%-os rotten-érték nagyon komoly fegyvertényező.

tibike: 4/10, imdb: 7,5/10 (37.596), rottentomatoes: 87%

Címkék: western akció

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr436089861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása