HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

Az eltűnés sorrendjében - 2014 (Kraftidioten / In Order of Disappearance)

slartibartfast 2015.01.10. 22:09


kraftidioten.jpg

norvég-svéd-dán fekete komédia. rendezte: Hans Petter Moland. főszerepben: Stellan Skarsgard, Bruno Ganz, Pal Sverre Hagen.

*****

Új év, kicsit változtatok. Tömörítek a formátumon és a leíráson is, így biztos, kevesebb időmbe kerül majd az értékelések szerkesztése és talán így több filmről tudok írni a jövőben.

Na, de most nézzük ezt a remek skandináv alkotást.

kraft02.jpg

A messzi északon egy isten háta mögötti norvég településen Nils hókotróként dolgozik a hegyekben. Igazi hókotró parkja van jó pár tekintélyt parancsoló több tonnás monstre gépjárművel. Munkáját lelkiismeretesen végzi, sokszor kisebb konvojok előtt tisztítja meg az utakat és még az Év Polgárának is megválasztják a helyiek annak ellenére, hogy bevándorló.

Mindennapjai ott zökkennek ki, amikor fiát holtan találják drog túladagolás miatt. Nils 100%-ig meg van győződve róla, hogy fia sosem használt drogokat, így saját kezébe veszi az irányítást, amikor látja, hogy a hatósági szerv tucatügyként legyint az esetre. És öreg főhősünk nem is sejti, hogy innentől frankón felkavarja a lokális drogkartell eddig békés állóvizét. Ő csak a fiát akarja megbosszulni.

kraft01.jpg

 

Az van, hogy ez egy kurvajó film és lassan már minden filmgyártásban komolyabban próbálkozó nemzet bemutat az utóbbi időben elkorcsosult álomgyáras USA-nak (svédek, dél-kóreaiak, japánok, németek, angolok...). Mondom ezt annak ellenére, hogy rengeteg amerikai filmet jól hozok ki itt a blogon, csak amíg ott 100-ból kell úgy kb. 10 db értékelhetőt kiválogatni, addig más országoknál kevesebb a választék és nem is baj, ha inkább a minőségre mennek. Mert a Kraftidioten egy minőségi fekete komédia nagyon jó karakterekkel, Stellan Skarsgard erős jelenlétével és minden aprósággal, ami pluszban megfűszerezi ezt a filmet. Ékes példája annak, hogy egy deka CGI-t nem kell a pofánkba tolni ahhoz, hogy hiteles és magával ragadó atmoszférát teremtsenek a készítők. Egy csomó jelenetet igazi hózivatarban vettek fel például. Nincs semmi túlgondolás, túlmodernizálás vagy ripacskodás, csak egy rakás hó, egy rakás gengszter, a bosszúálló öreg meg egy rahedli hulla, szépen mindegyikről név szerint megemlékezve...ami megint csak a film egy apró, de zseniális húzása. Sokaknak persze ez unalmas, egyszerű lesz. Mert az ingerküszöbünket fel- és eltolták az utóbbi kb. 5 évben szerintem, de nem kell kétségbe esni. Nézni és művelődni kell bizony ilyen filmeken is. A műfaj szerelmesei nem fogják megbánni.

tibike: 8/10, imdb: 7,5/10 (2.752), rottentomatoes: 85%

 

Címkék: skandináv fekete komédia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr867059921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása