HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

Törvénytisztelő polgár

slartibartfast 2014.09.15. 15:19

5762143_c3a03819388a37be4b9bf6f4b4538089_xl.jpg

 

NÉVJEGY

 Law Abiding Citizen (Törvénytisztelő Polgár)

évjárat: 2009, amerikai

gyártó: The Film Department, Overture Films

műfajilag: krimi

rendezte: F. Gary Gary

főszereplők: Gerard Butler, Jamie Foxx, Colm Meaney, Bruce McGill, Leslie Bibb

 

229970_14.jpg

 

Clyde Shelton (Gerard Butler) élete egy szemvillanás alatt édeniből pokoliba fordul, ahogy otthonába betörve brutálisan végeznek feleségével és kislányával a szeme láttára. Nick Rice (Jamie Foxx) az ambiciózus ügyész alkut köt, amivel az egyik betörőt sikerül ugyan halálra ítélni (azt aki bűntárs, de nem ő végzi el a gyilkosságokat), de a másik bűnös, az igazi rossz fiú megússza az egészet élve.

Főhősünk, Mr. Shelton joggal találja az egész igazságszolgáltatási rendszert hibásnak, romlottnak és veszi saját kezébe sorsát, amikor egy több éven keresztül érlelt és kitervelt bosszúhullámot enged szabadjára nem kímélve senkit sem, akinek akár minimális köze volt szerettei halálához és az ítélethozás kedvezőtlen alakulásához.

Dióhéjban legyen elég ennyi és innentől !!!SPOJLERVESZÉLY!!! mivel most sem tudok pro-kontrát írni spojlerezés nélkül.

PRO: Első találkozásom Gerard Butlerrel felemásra sikeredett, de kezdjük a pozitívummal. Egészen addig a pontig, ahogy elkapja a gyilkost és ízekre szedi (tényleg, szó szerint - ez amúgy a film legjobb jelenete), teljes mértékben egyet tudtam érteni/érezni vele és itt félelmetes is a csávó alakítása. Nem tudom, képes lennék-e akár hasonlóra egyáltalán, de, hogy fejben ezerszer le tudnám játszani a tortúrát, amit kap tőlem az elkövető (ahogy ő is említi a film során) az biztos, ha a hozzám legközelebb álló embereket így lenulláznák. Eddig a pontig a színészi alakítás átütő, nagyon meggyőző ugye. További pozitívum a nagyon-nagyon jó alapkoncepció.

KONTRA: A feljebb említett pont kb. a film első fél órájában bekövetkezik és a főbűnös ki van iktatva. Innentől kezdve főhősünk egy magánzárkában tengődik és sorra kezdi "távolról" (a börtönből!) lemészárolni az ügyben érintett egyéb személyeket is. Elképesztő precizitással és agyassággal szisztematikusan megy végig emberről emberre. És ez így jól is hangzik talán elsőre, de a film innentől kezdve rendkívül butává válik. Először is ez a magatartás csak akkor elfogadható, ha főhősünk menet közben pszichopatává vált. Oké, tekintsük annak. Még így is teljességgel hihetetlen, hogy gyakorlatilag bejön neki minden húzás és évekre előre meg tudta jósolni, hogy az összes ember hogyan fog reagálni a megmozdulásaira, így gyakorlatilag palimadarat csinálhat Philadelphia összes hatósági szervéből. Miután pedig teljes mértékben elharapódzik az ügy, senkinek sem jut eszébe, hogy mondjuk szájpecket a szemétládának + kényszerzubbonyt és had rohadjon meg? Ugyan már?! Kvázi hagyják ámokfutni. Gyakorlatilag Shelton figurája mindent elveszít, amit az első fél órában felépítenek, teljesen hiteltelenné és embertelenné válik a karakter. Az embertelenség egy dolog, amit az alapszituáció meg is magyaráz, de a hiteltelenségre nincs mentség. A talajt az ámokfutás kezdetével saját maguk alól húzták ki a készítők és egy kivételtől eltekintve, az összes elhalálozásnál előre tudtam, hogy ki mikor és hogyan fog elpatkolni...

Továbbá Gerard még nem győzött meg arról, hogy tényleg jó színész, Jamie Foxx-ról meg tudom, hogy nagyon jó, csak ebben a filmben teljesen le van korlátozva a mozgástere. A többiek? Szóra sem érdemesek. A Törvénytisztelő polgár pedig tipikusan az a film, amin jól fel tudom baszni az agyam. Tökösen és jó alapötlettel indul, simán azonosulni tudunk a törvénytisztelő családapa alakjával, a férfival, akinek már nem maradt vesztenivalója. Szinte sodródunk az eseményekkel, hogy aztán csúszdázzunk egyet lefelé a csalódás spirálján. A katarzisnak szánt lángolós jeleneten meg nem tudtam, hogy sírjak-e vagy nevessek kínomban.

Végső értékelésem a nagyközönség és a rotten kritikusainak véleménye közé ékelődött be valahol.

tibike: 5/10, imdb: 7,4/10 (179.357), rottentomatoes: 25%

 

Címkék: krimi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr846700309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása