HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

A hobbit - Smaug pusztasága

slartibartfast 2014.01.18. 20:03

The-Hobbit-The-Desolation-of-Smaug.jpg

NÉVJEGY

The Hobbit: The Desolation of Smaug (A hobbit - Smaug pusztasága)

évjárat: 2013, amerikai + új-zélandi

gyártó: New Line Cinema, Metro-Goldwyn-Mayer, WingNut Films

műfajilag: fantasy

rendezte: Peter Jackson

főszereplők: Martin Freeman, Richard Armitage, Ian McKellen, Ian Holm, Evangeline Lilly, Orlando Bloom + a sok törpe, meg néhány főhős a Gyűrűk urából + akik most nem jutnak eszembe

evangeline-lilly-hobbit.jpg

Jogos a kérdés, hogy miért a Lost-os Evangeline Lilly képét vágtam ide. Azért, mert a szereplő gárdából számomra az ő létjogosultsága volt a leginkább megkérdőjelezhető, mégis olyan nemes lazasággal hozta Tauriel karakterét, hogy az egyik legkellemesebb meglepetést szolgáltatta eme nagyszabású fantasy eposz következő részében.

Azon lépjünk túl, hogy az eredeti néhány száz oldalas Babó a Gyűrűk ura sikere után iszonyat ki lett bővítve és az ortodox középfölde-rajongók a hobbit-sagára csak legyintenek vagy unottan fújolnak sokszor. Ők is tudják, hogy nem is oly rég a Gyűrűk ura a mozikban meglapozta a filmes fantasy jövőjét és jelenét, hogy bármit is művelt Jackson Tolkien munkásságával, az nem csak jelenidő, hanem már most történelem. Életben tartották és egyben felemelték a fanatsy műfaját Jacksonék, tettek azért, hogy ne csak egy szűk réteg őrülete legyen ez a műfaj. És ez nagy szó.

Ezt a filmet volt szerencsém feleségem és apósom társaságában, 4D-ben, moziban megtekintenem. Évente egyszer mozizunk kábé, de akkor megadjuk a módját. Pont ez az, amiért nagyon nehéz írnom erről a filmről, mert full-extrákkal láttam, százszor verték bele a tarkómat a székbe a harcjelenetek során, vagy spricceltek vizet, gőzt, istentudjamit a pofámba. Az viszont vitathatatlan, hogy ez a sorozat a Gyűrű Szövetségével kezdve a fantasy rajongók filmes mekkája. Szinte minden gyönyörűen van megkomponálva, tömör gyönyör az egész film és moziban komolyan nem érzed, hogy ez majdnem három óra! Ha így nyúlnak hozzá fantasy őskövületekhez, felőlem bővítsék, mert nem rongálnak semmit, csak pluszt adnak hozzá. Annyira bennem vannak az élmények, hogy magáról a sztoriról nem is tudok érdemben nyilatkozni. Fantasy rajongóknak akármilyen formában is, de ezt látni kell!

PRO: Igen, igen és igen! A fantasynak létjogosultsága van, Jacksonéknak hála filmes reneszánszát éli a műfaj. A Smaug pusztasága pedig nem más, mint a saga nagyszerű, következő lépése. Várjuk a folytatást. Még, még, még!

KONTRA: Nehéz ilyet találni, nekem mégis sikerül :D Mivel moziban láttam és annak idején az első részt is, de azt 3D-ben, ezért kétségeim vannak. Van egy olyan érzésem, hogy A hobbit sorozat (nem tudom, hogy nyomásra vagy sem, de) ki lett élezve a technika ördögének, a 3D-nek, hogy a belső tartalom egy fokkal kevesebb, mint a Gyűrűk urában, hogy itthon nézve talán nem nyújtana akkora élményt. Ezért csak kilenc per tíz. Ha kérdezitek, miért nem 10/10, hát ezért. A rotten kritikusai szerintem túlzottan lehúzták amúgy.

tibike: 9/10, imdb: 8,2/10 (189.217), rottentomatoes: 75%

Címkék: fantasy tolkien

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr125769529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Podhorszki Ferenc 2014.01.29. 18:30:26

Nagy élmény volt 4D-ben ez a film.Az tény,hogy néha azt éreztem ez inkább egy birkózógép mint moziszék.:)

slartibartfast 2014.01.29. 19:00:13

@Podhorszki Ferenc: Igen, a birkózógép effektus nálam is megvolt. Most olvasom a Gyűrű Szövetségét és sok visszautalás van a Hobbitra.

Amúgy pedig köszöntelek, mint a blog első hozzászólóját :D

Van jó pár film, amiről írnom kell már lassan, mert hétvégén megnéztem őket. Mint A Wall Street farkasa, A messzi dél vadjai és a Gyilkos Joe.

Robi Miller 2014.05.10. 21:30:09

Én 3D-ben láttam még karácsonykor. Nagyon tetszett nekem is, viszont nekem még egy fantasy-hoz képest is erős volt az a jelentsor, amikor a törpék a folyón menekülnek a tündéktől, miközben az orkok üldözik őket. Amit ott leműveltek azon fogtam a fejem, hogy nekem ez sok, bármennyire is fantasyfilmről beszélünk :D

Gondolkozom a posztod kapcsán, hogy idén az utolsó részt lehet, hogy már 4D-ben kellene megnézni...

Amúgy nálam 8/10 a Smaug pusztasága.

slartibartfast 2014.05.11. 00:00:17

@Robi Miller: Egyszer mindenképp érdemes kipróbálni a 4D-t, csak alkalmas filmet kell nézni hozzá. A Hobbit következő része is jó választás a 4D-hez szerintem .)
süti beállítások módosítása