HTML

Tibike filmet néz

Egy mezei filmkedvelő beszámolói. Laikus kópé olykor kaotikus eszmefuttatásainak helye, nem pedig szakszerű kritikus vacka ez.

Friss topikok

  • slartibartfast: Biztos nem fogom otthagyni, habár mondjuk a pezsgősüveg félperces művészi kibontásától kicsit már ... (2015.08.29. 14:04) Hannibal - 2. évad
  • slartibartfast: @Segna: Nem láttam még, de akkor itt az ideje. Szeretem a megosztó filmeket .) Köszönöm a tippet. (2015.05.23. 15:46) Csillagok között - 2014 (Interstellar)
  • doggfather: @slartibartfast: nagyon jó volt ő is az biztos, sőt gyakorlatilag az utolsó kis mellékszereplő is ... (2015.02.26. 10:06) Fargo (a sorozat) - 2014
  • Zsembibaba: Teljesen egyet ertek a leirtakkal, jo elemzes :) (2014.06.10. 21:29) Walter Mitty titkos élete
  • Globetrotter2014: Nem volt egy nagy szám. nagyon rossz se de kb Bay szintjén, Del Torótól többet vártam volna. (2014.06.10. 16:55) Tűzgyűrű

Phillips kapitány

slartibartfast 2014.01.24. 21:16

captain_phillips.jpg

NÉVJEGY

Captain Phillips (Phillips kapitány)

évjárat: 2013, amerikai 

gyártó: Michael De Luca Productions, Scott Rudin Productions, Trigger Street Productions, Columbia Pictures

műfajilag: dráma, igaz történet alapján, thriller

rendezte: Paul Greengrass

főszereplők: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Max Martini, Michael Chernus, Catherine Keener

captain_phillips2.jpg

A film a Maersk Alabama nevű teherhajó 2009-es túszdrámáját veszi alapul, amikor is a több tízezer tonnás teherhajót ócskavasakból toldozott-foltozott motorcsónakokon kezdték el üldözni szomáliai kalózok, hogy ez a maroknyi törvényenkívüli megostromolja ezt a vasszörnyeteget és a legénység térdrekényszerítése után fogják-vigyék a szajrét.

2009. április 7-én az USA Tengerészeti Hivatala figyelmeztetést adott ki az amerikai zászló alatt hajózóknak, hogy az egyre kritikusabbá váló kalózhelyzet miatt legalább 1100 kilométer távolságot tartsanak Szomália partjaitól. A Maersk Alabama szomáli, ugandai és kenyai jótékonysági szervezetek számára szállított segélyt, a céljuk Mombassa kikötője volt. Richard Phillips kapitány hajóját mégis meg tudta csípni az egyik kalózcsónak, az Alabama ugyanis 500 kilométeren belül volt már a parthoz (ez a filbem sajna nem így van), amikor megtámadták április 8-án. Innen már nem sok vezet a túszdrámához. A film egyik nagy momentuna ugyanis, amikor a kapitány végül magára maradva a hídon olyan helyzetbe keveredik, hogy túsznak áldozza fel magát a legénység szabadságáért cserébe. Onnantól pedig kezdetét veszi a zárt mentőkabinban való együttlét a szomáliaikkal, ahol egyre jobban pattanásig feszülnek az idegek és megjelenik az amerikai hadsereg is.

A pozitív és negatív értelemben vett főhős játéka kifogástalan. Tom Hanks-ről amúgy is tudjuk, hogy vérprofi, amit most is bizonyít az eleinte mindent megpróbáló, de a végére idegileg teljesen összeomló kapitány szerepében. A valóságban állítólag sokkal kevésbé szerethető figuráról van szó amúgy, aki többször is figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket és sodorta óriási veszélybe így legénysége életét. Csúnya pereskedési folyamat indult meg az incidens után, kilencen perelték a céget a legénységből és természetesen Phillipset is rengeteg vád érte. Ebből a személyes szemszögből nézve a film meglehetősen torzítva adja a valóságot. Tom bácsi pazar játéka ettől még vitathatatlan, de a nagyobb meglepetést a túloldalon szembenálló amatőr Barkhad szolgáltatja, aki nagyon jól hozza a szomáliai kiscsapat vezérét, Muse karakterét. Miközben bölcs pofával rágcsálja a katot, állandóan ott van az arcán a "na, akkor mi is lesz a következő lépésem" tekintet; folyton nyugtatja a kapitányt: donvörri ájriss, evrriszin víílbí okéj - mondogatja. Elnevezi Irish-nek Phillipset :D Folyamatosan figyeli társait is, és ha a helyzet megköveteli, azonnal közbelép a konfliktusok során, hogy szükség esetén éreztesse, ki is itt a főnök. Ez a vézna csávó inkább gondolkodik és aztán cselekszik, keményen hajtja a büszkesége és érzi azt valahol, hogy végre most nagyot szakíthat.

Ez a film amolyan unikum is a teherhajók szerelmeseinek (bár mérnöki adatokkal és szakzsargonnal nem vagyunk elárasztva finoman szólva sem, de gondolok magára a látványra) és azoknak, akiket foglalkoztatja a szomáliai kalóz téma. Sajnos számomra nagy fájdalom, hogy az ellenpólus nincs eléggé kidolgozva. Habár a film így is hosszú és végig érződik, hogy az afrikaiak nem kegyetlen gyilkosok vagy valami vallási/etnikai szélsőség fanatikus ütőemberei, mégis hiányolom azt a minimális alapot, ami megmutatná, mi is vezetett a szomáliai kalózkodás kialakulásához. A valóságban a szomáliai kormány 1991-es összeomlása után nem maradt olyan hatósági szerv, ami a partot felügyelni, védeni tudta volna. Ez az állapot vonzotta oda az ipari túlhalászókat Japánból, Dél-Kóreából és Európából. Szóval az első kalózcsapatok Szomáliában az idegenek elkergetése érdekében alakultak. Gondoljunk bele, hogyan is vehették volna fel a versenyt ócska bárkáikkal a modern halászattal szemben. Érdemes ezért elgondolkodni azon, amikor Muse megemlíti néha, hogy igen, ő halász volt.

PRO: A maga nemében egyedi atmoszférájú film, amiben Tom Hanks megint bemutat egy nagy alakítást. Meglepően jó a számomra ismeretlen Barkhad Abdi színészi játéka. Elképzelni sem tudok olyan jól ismert színészt, aki megfelelő lett volna a szerepre, szóval ez volt a készítők egyik legjobb húzása, hogy a szomáliai kalózbrigád szerepeire ismeretlen arcokat szerződtettek le.

KONTRA: A feszültséget nem sikerült mindvégig fenntartani, volt kb. fél óra holtidő, ahol sajnos unatkoztam. Ezt a holtidőt meg kellett volna tölteni a szomáliai oldal, háttér részletesebb bemutatásával. Ha nagyon szőrös szívű akarok lenni, ide kell vennem azt is, hogy a film a valós történettől több sarkallatos ponton is eltér. És még így is ez a legütősebb túszdráma mozi, amihez eddig szerencsém volt. Nem sok hiányzott a tökéletességhez.

tibike: 8/10, imdb: 8,1/10 (104.021), rottentomatoes: 93%

Címkék: thriller dráma igaz történet alapján

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tfilmetnez.blog.hu/api/trackback/id/tr65780254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása